Jose Costa / szef kuchni

Jose rodowity Portugalczyk, szkołę gastronomiczną, którą rozpoczął przygodę
z kuchnią ukończył w Lizbonie - stolicy Portugalii.

Po zakończonej nauce, już jako 18- letni chłopak rozpoczął pracę w jednej z portugalskich restauracji ,jednak nie jako pracownik, ale jako Szef Kuchni własnej restauracji. I od tego momentu zrozumiał, że jest to jego pasja.
Po dwóch latach pracy, rządny przygód kulinarnych, nowych doświadczeń rozpoczął swoje podróże po największych miastach Europy.

Międzynarodowa kariera Jose i jego autorskiej kuchni trwa od wielu lat .Swoją podróż rozpoczął w Anglii gdzie przez 2 lata był właścicielem jednej z restauracji , w której  górowała kuchnia grecka. Następnie po Anglii nadszedł czas na takie państwa jak Włochy, Hiszpania, Francja, Grecja, Monako ponownie Anglia  
skąd  Jose Costa trafił do Polski. Przez pierwsze dwa lata w Warszawie pracował dla takich restauracji jak Sekret i Casa Valdemar

Na uwagę zasługuje fakt, iż kuchnia tradycyjna wszystkich miejsc, gdzie przebywał Jose stawała się dla niego wielką inspiracją - świeże produkty, kombinacje potraw, wina, metody pracy, ludzie z którymi obcował , spowodowały, że w restauracji Portucale, której jest współwłaścicielem stara się łączyć wszystkie doświadczenia jakie udało mu się zebrać w przeciągu swojej 23 letniej praktyki kucharskiej.

 

 


 

 


Newsletter - zapisz się:


Nowa lokalizacja